نگاهی به بازار های مالی و خصوصیات بازار تبادلات ارزی

قبل از اینکه به خصوصیات بازار ارز بپردازیم که دوستان عزیز می توانند در دروس فاندامنتال مشروح این خصوصیات را مورد مطالعه قرار دهند به بررسی انواع بورس های بین المللی می پردازیم.

معرفی بازار کالاها Commodity

بازار کالا یا (Commodity Market) فکر کنم تنها بازاری باشد که برای همگان آشنا باشد چرا که روزانه در بازار به صورت فیزیکی مورد معامله قرار می دهند ، این بازار شامل بورس هایی است که کالاها  مختلف به صورت جهانی یا منطقه ای مبادله و نرخ قیمتی را تعیین می کنند.

بورس های کالا به سه دسته عمده تقسیم می شود:

  1. کالاهای سخت یا فاسد نشدنی معروف به Hard  : طلا، نقره، سیمان، فلزات و …
  2. کالاهای نرم و فاسد شدنی معروف به Soft  : آب پرتقال، قهوه، اقلام خوراکی و….
  3. حامل های انرژی مغروف به Energy   : نفت، گاز، برق، ذغال سنگ و …

معرفی بازار سهام Stock

بازار سهام یا (Stock Market) مکانی است که معامله گران/سرمایه گذاری به خرید سهم یا سهامی از یک شرکت یا مجموعه ای از شرکت ها و کارخانه ها ( تشکیل سبد یا پرتفلیو ) در سود/زیان از تفاوت قیمت سهام آن بنگاه اقتصادی و یا در سود/زیان حاصل از فعالیت آن بنگاه شریک می شوند.

نمونه این نوع  بازارهای بورس، را می توان به بورس اوراق بهادار تهران و سهام شرکت های داخل آن اشاره کرد

 

معرفی بازار اوراق بهادار Bond Market

بازار اوراق قرضه (Bond Market) اوراق مشارکتی که اغلب از طرف دولت ها و نهادهای دولتی بیشتر برای مشارکت مردم و جذب سرمایه های آنها برای طرح های سودآور جذب می شود.

مانند اوراق مشارکت وزارت خانه ها در ایران ، یا اوراق قرضه ده ساله آمریکا ، آلمان…

معرفی بازار تبادلات ارزی Foreign Exchange

بازار تبادلات ارزی (Foreign Exchange) بازاری که در آن ارزش گذاری پول ملی کشورها ( پول محلی ) بر اساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارزها سنجیده می شود.

مانند نرخ برابری دلار به ریال که بدون شک همه از این نرخ قیمتی آگاه و پیگیر هستند 

خصوصیات بازار تبادلات ارزی و مقایسه با بورس ها

هر کدام از بورس های فوق الذکر دارای مزایا و معایب خاص خود برای معامله گری نسبت به یکدیگر می باشند. 


فعالیت در 24ساعت شبانه روز: به علت باز بودن بانک ها و موسسات مالی گوناگون در سراسر جهان و وظیفه اعلام قیمت در هر ساعتی از شبانه روز (به جز شنبه و یکشنبه) در هفته بازار تبادلات ارزی فعال و امکان معاملات وجود دارد. ئقت داشته باشید در روزهای شنبه و یکشنبه به علت باز بودن بازار و بانک ها در کشورهای آسیایی الاخصوص مسلمان ، نوسان قیمت همچنان وجود دارد اما حجم بازار پایین می باشد و اینکه شرکت های کمتری به ارائه خدمات در این روزها مبادرت می کنند.

وجود نقدینگی بالا به علت مشارکت کنندگان زیاد: حجم بالای معاملات  و تعداد زیاد شرکت کنندگان در بازار تبادلات ارزی باعث شده در هر زمانی، امکان نقد شوندگی معاملات وجود داشته باشد و همیشه خریدار و فروشنده ای در نقطه مقابل فعالیت شما در بازار وجود دارد. همیشه بانک ها و موسسات طرف تجاری معامله گران همانند خود بروکرها ( کارگزاران) مسئول نقد کردن دستورات شما در بازار هستند و از این نظر هیچ نگرانی مانند بورس های دیگر برای پیدا شدن خریدار و فروشنده وجود ندارد به همین علت صف خرید و فروشی شکل نخواهد گرفت.

امکان معاملات دو سویه: برای کسب سود در مورد بازار سهام ما فقط می توانیم از پیش بینی روند صعودی قیمت ها با انجام معامله خرید بهره مند شویم ، اما در تبادلات ارزی به سبب آنکه معاملات بر اساس ارزش گذاری دو نوع ارز ( پول محلی ) تعیین می گردد، با افزاریش ارزش یک ارز متقابلاً ارزش ارز مقابل کاهش می یابد به همین دلیل نه تنها از روند صعودی و خرید از افزایش ارزش یک ارز بلکه از روند نزولی و فروش ، از کاهش ارزش یک ارز می توان منتفع شد فی الواقع شکل گیری روند نزولی در بازار تبادلات ارزی و کاهش ارزش یک ارز در اصل روند صعودی ارزش ارز متقابل در برابر ارز پایه می باشد. مثلا دلار به ریال را در نظر بگیرید. اگر روند صعودی باشد ما با خرید دلار می توانیم سود کنیم و هرگاه ریال تقویت شد که باعث روند نزولی در این نرخ برابری می شود با فروش دلار در مقابل ریال نیز سود کسب کنیم.

انجام معاملات در کسری از زمان: خرید و فروش با سرعتی تقریباً همسان با کلیک بر روی موس از هر نقطه ای از جهان، تنها با دسترسی به اینترنت یا تلفن می توان از برترین مزیت ها بازار تبادلات ارزی نام برد. مزیت دیگر معاملات لحظه ای، در شفافیت  و اطمینان از روندهای موجود در بازار است که تا خبری به صورت جهانی و عمومی انتشار نیابد تاثیری بر بازار ندارد و اگر اثرگذار باشد به راحتی در نمودار منعکس شده و برای ما قابل مشاهده می باشد.

معافیت از مالیات و کارمزدی بسیار کم: کارمزد و کمیسیونی در حد 0.0001 واحد در معاملات صورت گرفته می باشد و در عین حال اغلب بروکرها (کارگزاران) به معاملات شکل گرفته سود بانکی که بر مبنای سرمایه درگیری در معامله می دهند به اصطلاح نرخ بهره شبانه گفته می شود و همچنین بعضاً سود به سرمایه موجود در حساب از دیگر مزیت های این بازار می باشد

دارا بودن اهرم یا لوریج: تسهیلات معامله گری/سرمایه گذاری که از سوی بروکرها/کارگزاران به صورت وام به افراد برای انجام معاملات داده می شود را اهرم یا لوریج گفته می شود. میزان این تسهیلات در بازار های مختلف متفاوت و گاه تا چند صد برابر اصل سرمایه می باشد و این بستگی به کارگزار و بازار مورد مبادله هست. قابل توجه است که میزان ضرر در هر معامله به اندازه اصل سرمایه ما در حساب معاملاتی می باشد و ما نیز بایست مدیریت ریسک و سرمایه خود را بر حسب اصل سرمایه پیاده سازی کنیم ، اما محدودیتی برای کسب سود وجود ندارد. این ابزار مثل یک شمشیر دو لبه می باشد که اگر درست استفاده شود به سود ما خواهد بود و اگر استفاده از آن را آگاه نباشیم به شدت به ضرر ما تمام خواهد شد.

با تشکر – خلیل رحمانی