نظارت های قانونی

ما در این جستار به مبحث رگولاتوری یا رگولیشن کارگزاران (بروکرها) پرداخته ایم و قابل توجه هست که در هر ناحیه از جهان یک سری قوانین و رگولاتوری ها موجود می باشد که ما صرفاً پنج نهاد معروف را بررسی نموده ایم و شما چناچه با نهاد دیگری برخورد نمودید بهتر هست که در ابتدا تمام ماموریت و هدف آن نهاد نظارتی را بررسی کرده تا اینکه از شرایط اعطای مجوز آن به یک کارگزاری کاملاً مطلع گردید. قابل ذکر است که نهادهای نظارتی در دنیا همگی با حق الزحمه در حال اداره شدن می باشند بنابراین اخذ مجوزات آنها نمی توان یک پوینت بزرگ برای یک کارگزاری محسوب نمود و صرفاً یک امتیاز به این کارگزاری داده می شود که پدر و مادری دارد، والی ما ایرانیان تحت تحریم های ظالمانه قرار گرفته ایم و هیچ سازمان رگولاتوری به کارگزار خارجی اجازه فعالیت با ما را نمی دهد بنابراین می بایست کارگزارانی که با ایرانیان کار میکنند مشتریان ایرانی خود را در یک سرور که تحت نظارت آن رگولاتوری نیست پوشش دهند.

 

علل وجود سازمان های نظارتی ( رگولاتوری ها)

علت اصلی که بحث نظارت قانونی و رگولیشن کارگزارها در بازارهای جهانی برجسته می کند، ساختار و مکانیزم معاملاتی این بازار هاست، بازاری مثل بازار تبادلات ارزی Foreign Exchange فاقد یک کانون تبادلات مرکزی است. بازار سهام ایران دارای یک متولی به نام “سازمان بورس و اوراق بهادار تهران” می باشد که بر همه کارگزارها و دیگر نهادهای فعال در این بازار مثل صندوق های مشترک و شرکت های تامین سرمایه نظارت قانونی مستقیم داشته و عملاً چتر نظارتی خود را بر کلیه بازیگران بازار بورس ایران گسترده است. از سوی دیگر بازار بورس ایران دارای ساعات معاملاتی محدودی است (ساعت نه صبح الی 12:30 ظهر) که کلیه معاملات خرد و کلان در این بازه زمانی صورت پذیرفته و همه آنها به واسطه کارگزارانی انجام می شود که همگی دارای مجوزهای قانونی از سازمان بورس و اوراق بهادار تهرآن بوده و کلیه فعالیت هایشان زیر نظر یک نهاد مرکزی می باشد. بدیهی است در صورت ارتکاب تخلفی از سوی یک کارگزاری، مشتری این فرصت و امکان را دارد تا با مراجعه به بازوهای نظارتی سازمان بورس و اوراق بهادار تهرآن نسبت به استیفای حقوق خود اقدام نماید.

www.fxcma.com, SEO Iran سازمان بورس اوراق بهادار تهرآن

www.fxcma.com, SEO Iran سازمان بورس اوراق بهادار تهرآن

 

در سوی مقابل مدل دیگری از بازارهای مالی در سطح جهان وجود دارد که در آن ها اصولاً یک کانون تبادلات مرکزی وجود نداشته و معاملات صورت گرفته تحت نظارت یک نهاد ناظر یکتا انجام نمی شود. بازار جهانی تبادلات نقدی ارزی Spot Foreign Exchange نیز در این دسته از بازارها می گنجد. در این گونه بازارها که تحت عنوان OTC یا Over The Counter شناخته می شوند (فرا بورس نیز گفته می شود) حتی یک قیمت پایانی مورد توافق برای همه بازیگران نیز وجود ندارد چرا که سامانه مبادلاتی معین و از پیش تعیین شده ای وجود ندارد که همه معاملات در آن دوره انجام شود.

داد و ستد خارج از بورس یا به اصطلاح فرابورس به‌طور مستقیم بین دو طرف بدون هیچ گونه نظارتی از جانب یک بورس انجام می‌گیرد. فرابورس در مقابل داد و ستد بورسی که در بازارهای سازمان یافته رخ می‌دهد قرار دارد (منبع: ویکی‌پدیا)

www.fxcma.com, OTC Over The Counter بازار فرابورس

www.fxcma.com, OTC Over The Counter بازار فرابورس

 

برای مثال ساعت در بازار تبادلات ارزی معاملات از بازار ولینگتون در نیوزلند شروع می شود که معادل اندکی از نیمه شب گذشته به وقت تهرآن می باشد و سپس شاهد باز شدن بازارهای استرالیا، ژاپن، اروپا و نهایتاً ایالات متحده هستیم که زمانی بازار ایالات متحده آمریکا باز می شود بازارهای نیوزلند و استرالیا و ژاپن همگی قبلاً بسته شده اند.

www.fxcma.com, World Market Clock ساعات بازارهای جهانی

www.fxcma.com, World Market Clock ساعات بازارهای جهانی

 

طبعاً در چنین بازاری امکان اعمال نظارت از سوی یک نهاد مرکزی روی کلیه معاملات وجود نداشته و لذا اینجاست که یک ریسک ساختاری برای بازیگران و معامله گران فعال در بازار جهانی ایجاد می گردد. در چنین بازاری با نبود شفافیت و نظارت قانونی، امکان تخلف و سوء استفاده از سوی کارگزارهای بالا بوده و با توجه به نبود چتر نظارتی یک نهاد مرکزی عملاً امکان استیفای حقوق مشتریان الاخصوص ما که جز مشتریان خرد محسوب می شویم نیز به صورت مشابه بازارهای دارای کانون تبادلات مرکزی نیست.

 

همین مسئله خود به یک نگرانی برای بسیاری از بازیگران و معامله گران بازار تبدیل شده است و هر از گاهی اخبار متعددی مبنی بر تحمیل خسارت به مشتریان به دلیل تخلف یا سوء استفاده کارگزارهای فعال در این بازار به گوش می رسد. در شماری از این موارد کارگزاران به صورت عمدی و سودجویانه اقداماتی انجام می دهند که منجر به تحمیل زیان به مشتری می شود

 

مثالی از اقدامات سودجویانه کارگزاران

  1. ارائه قیمت های غیر رقابتی با افزایش اسپرد (واید – باز – شدن اسپرد، اسپلیج نیز گفته می شود)
  2. عدم اجرای دستورات معاملاتی یا تاخیر زیاد در اجرای آنها به اصطلاح ریکوت Re-Quote
  3. چارت سازی و ارائه دادن قیمت های صوری جهت فعال کردن حد ضرر مشتری یا عدم فعالسازی حد سود او
  4. اخذ کمیسیون های گزاف و ناعادلانه در معاملات و حتی به هنگام واریز و برداشت سرمایه

 

این تنها یک فهرست کوچکی از مواردی است که به صورت ظریف و ماهرانه از سوی بسیاری کارگزاران انجام شده و می شود و موارد تبهکاری آشکار مانند عدم اجرای دستور برداشت از حساب، فریز کردن و حتی ضبط و بلوکه کردن سرمایه مشتریان الاخصوص برای مشتریان ایرانی که هیچ حمایت قانونی از داخل ایران و خارج برخوردار نیستند، می باشد.

 

www.fxcma.com, broker scam کلاهبرداری بروکرها

www.fxcma.com, broker scam کلاهبرداری بروکرها

 

افزون بر این موارد، ریسک بازار نیز می تواند عاملی برای ایجاد خسارت و زیان برای مشتریان خود شود که نمونه آن را در پنجشنبه سیاه فرانک سوئیس در تاریخ 15 ژانویه 2015 در سایت می توانید مطالعه نمائید. نتیجه این اقدام، وقوع نوسانات بسیار شدید و بی سابقه در کراس های فرانک بود که باعث شد تا بازار با گپ های بزرگی روبرو شده و لذا حتی بخش عمده پوزیشن های که دارای حد ضرر نیز بودند به دلیل وقوع گپ و نوسانات شدید معکوس منجر به نابودی حساب های مشتریان شده و بسیاری از کارگزاران نیز در این فرآیند دچار خسارت های سنگینی شوند که گاهاً به ورشکستگی آن ها منجر شد که از این جمله می توان به کارگزاری مشهور آلپاری و اف ایکس سی ام شعبه لندن اشاره نمود که متعاقب این حادثه ورشکست گردیدند و منجر به تحمیل خسارت شدید به هزاران مشتری فعال در این کارگزاری ها گردید.

 

با توجه به ریسک های ساختاری بازار به تدریج نهادهای ناظر قانونی ایجاد شده و سازمان های از قبل موجود نیز چتر نظارتی خود را روی این بازارها گسترش دادند و کوشیده شد تا حد امکان نسبت به سالم سازی فضای کاری اقدام گردد. در چنین شرایطی اهمیت و جایگاه بحث های نظارتی و قانونی و اطمینان از سلامت کاری کارگزاران بیشتر برجسته و ضروری جلوه می کند.

هر مشتری بایستی نسبت به وجود مجوزهای قانونی برای کارگزاری مورد نظر خود و تحت نظارت بودن آن از سوی سازمان ها و نهادهای معتبر ناظر اطمینان حاصل پیدا کند

 

نهادهای نظارتی معروف جهانی

در این خصوص و در راستای تحقق هدف نوشتار حاضر که اطلاع رسانی صحیح به همراهان مجموعه سرزمین خشایارشا است نسبت به معرفی چندین سازمان و نهاد نظارتی فعال در بازار جهانی و رسالت و اهداف آن ها و نیز قوانین و مقررات مرتبط به صورت مختصر اقدام می کنیم:

 

FSA و FCA

در سال 1985 یک کمپانی تحت عنوان Securities and Investment Board Ltd مدیریت مستقیم وزارات دارایی انگلستان برای انجام امور نظارتی بر شرکت ها و نهادهای فعال در صنعت خدمات مالی در انگلستان ایجاد شد.

www.fxcma.com, FCA نهاد اف سی آ

www.fxcma.com, FCA نهاد اف سی آ

در سال 1997 این کمپانی به FSA که مخفف Financial Services Authority می باشد تغییر نام یافت، تحت نظارت وزارت خزانه داری انگلستان قرار گرفت. با این وجود FSA به عنوان یک نهاد غیر دولتی به حساب می آمد که درآمد آن از طریق دریافت مبالغی در ازای اعطای مجوز به کارگزاری ها و دیگر سازمان های فعال در حوزه ارائه خدمات مالی تامین می شد.

www.fxcma.com, FSA to FCA

www.fxcma.com, FSA to FCA

وظیفه و رسالت نهادی FSA بررسی و اعطای مجوز ارائه خدمات به بانک ها، موسسات، بیمه، موسسات مشاوره مالی، کارگزاری ها و غیره … بوده است. این نهاد در راستای انجام وظایف خود نظارت قانونی بر فعالیت کارگزاری های فعال را نیز برعهده دارد.

 

باید به این نکته توجه داشت که FSA چندان مانند NFA آمریکا به جزئیات عملکرد کارگزاری ها مانند اهرم، وجه تضمین اولیه و … نمی پرداخت. بلکه تنها به کارگزاری های رگوله شونده به عنوان موسسات مالی که سرمایه مشتریان را در اختیار دارند نگاه می کرد. از مهمترین قوانین FSA این بود که حساب های مشتریان باید از دارایی های شرکت جدا بوده و در هیچ حالتی موسسات مالی مانند کارگزار ها حق استفاده از حساب های مشتریان را برای جبران خسارت های مالی خود در شرایط بحران ندارند. بر خلاف NFA آمریکا که تنها به انجام امور رگولاتوری در آمریکا می پردازد. سازمان FSA در انگلستان شرکت های را که در خارج انگلستان و در حوزه اقتصادی اروپا EEA قرار دارند و به نوعی ارتباط تجاری با انگلستان دارند نیز تحت نظارت قانونی خود قرار می داد از این رو ممکن است در مورد کارگزاری های جهانی یا شرکت های مواجه باشیم که دفتر مرکزی آنها در انگلستان نبوده اما دارای مجوز قانونی از FSA بوده باشند. لازم به ذکر است که حوزه اقتصادی اروپا شامل اعضای 28 گانه به اضافه 3 کشور ایسلند، نروژ و لیختن اشتاین می باشد.

 

نهادی به عنوان FSCS که مخفف Financial Services Compensation Scheme است و زیر مجموعه FSA بوده و مسئولیت جبران خسارت مشتریان را به عهده داشت. این نهاد آخرین راه حل و در حالتی که کارگزاری ها قادر به پرداخت سرمایه مشتری ها نباشند وظیفه جبران خسارت را به عهده می گرفت.

 

مشتری های کارگزاری های رگوله شده توسط FSA در صورت ورشکستگی کارگزاری امکان دریافت مبلغی تا سقف 50 هزار پوند را از این طریق دارا بودند. شرکت های که FSA در توضیحات مربوط به رگولیشن آنها عبارت Able to hold and control client money  آمده باشد تحت قوانین FSCS قرار گرفته و برنامه جبران خسارت در مورد آنها اجرا می شود. به عبارت دیگر لزوماً همه شرکت هایی که رگوله هستند ممکن است از امکانات جبران خسارت برخوردار نباشند. در اوایل سال 2013 سازمان FSA در پی تصویب قوانینی منحل شد و جای خود را به نهاد جدیدی به نام FCA داد که مخفف Financial Conduct Authority  بوده و عملاً جایگزین FSA با همان اختیارات و وظایف شده است.

 

به این ترتیب در حال حاضر FCA عملاً معتبرترین و برجسته ترین نهاد ناظر بر فعالیت شرکت ها و نهادهای فعال در صنعت خدمات مالی انگلستان محسوب می شود که دامنه فعالیت ان کل حوزه اتحادیه اروپا EEA نیز در برمیگیرد به طوری که در حال حاضر بیش از 50 هزار شرکت فعال در حوزه خدمات مالی تحت نظارت این سازمان بزرگ می باشند.

 

مشتریانی که تصمیم به گشودن حساب در یک کارگزاری در حوزه اقتصادی اروپا را دارند حتماً می بایستی نسبت به رگوله بودن کارگزاری مورد نظر توسط FCA و وجود نام کارگزاری در دفتر اسناد FCA اطمینان حاصل کنند. برای انجام این مهم می توان نام کارگزاری مورد نظر را در قسمت جستجوی لینک زیر وارد نموده و یا مطالعه توضیحات ارائه شده از سوی FCA نسبت به وضعیت حقوقی و قانونی آن مطالعه و تحقیق لازم را انجام داد:

https://register.fca.org.uk/ShPo_HomePage

دوستان عزیز نهاد دیگری با نام FSC و IFSC موجود می باشد که نبایست با این دو نهاد معرفی شده در بالا اشتباه گرفت.

 

NFA

سازمان National Futures Association که به اختصار NFA خوانده می شود، بزرگترین و موثرترین نهاد ناظر در صنعت کارگزاری ابزارهای مشتقه، قراردادهای آتی و بازار ارز در ایالات متحده آمریکا به شمار می رود که برای بیش از 30 سال مشغول نظارت بر صنعت یاد شده و تصویب قوانین و مقررات لازم جهت شفاف سازی و ایجاد یک بازار امن و مطمئن جهت انجام معاملات و سرمایه گذاری برای مشتریان کلان و خرد بوده است.

www.fxcma.com, NFA نهاد نظارتی ان اف آ

www.fxcma.com, NFA نهاد نظارتی ان اف آ

 

سازمان NFA که در سال 1982 و در شهر شیکاگو تاسیس شده، بر خلاف FCA یک نهاد خودگردان است و دارای استقلال کامل از دولت ایالاتی و فدرال ایالات متحده می باشد.عضویت در این سازمان غیرانتفاعی برای کلیه کارگزارانی که در خاک ایالات متحده اقدام به ارائه خدمات در حوزه معاملات قراردادهای مشتقه و فارکس می نمایند الزامی است. سازمان NFA که منبع درآمدش حق عضویت و نیز حق العمل بررسی و مطالعه کارگزاری ها و نهادهای وابسته شان می باشد همواره کوشیده و می کوشد تا نسبت به سلامت کاری و شفافیت عملکرد کارگزاری های فعال در حوزه بازارهای مشتقه و تبادلات ارزی اطمینان حاصل کرده و برای ایجاد بازارهایی کارا و عادلانه که حقوق مشتریان در آن ها حفظ شود اطمینان حاصل نماید.

 

مشتریانی که تصمیم به گشودن حساب با یک کارگزاری در حوزه ایالات متحده آمریکا را دارند (برای ایرانیان مقیم ایران مقدور نیست)  حتماً می بایست نسبت به عضویت کارگزاری یاد شده در NFA و عضویت آن در کمیسیون معاملات آتی CFTC و وجود نام کارگزاری در دفتر اسناد NFA اطمینان حاصل کنند. برای انجام امر می توانید به لینک زیر رجوع کنید:

www.nfa.futures.org/basicnet/

 

MiFID

قانون Market in Financial Instruments Directive که به اختصار MiFID خوانده می شود یک رشته قوانین و مقررات نظارتی اتحادیه اروپا در حوزه خدمات مالی و سرمایه گذاری در بازارهای مالی محسوب می شود که از سال 2007 اعمال می شود.

www.fxcma.com, MiFld نهاد نظارتی مایفلد

 

هدف اصلی این قانون، افزایش کیفیت فضای رقابتی و تضمین و محافظت از حقوق مشتریان در زمینه صنایع خدمات سرمایه گذاری کشورهای عضو اتحادیه اروپا می باشد. ستاد اجرای قانون MiFID در راستای انجام وظایف نهادی خود به تنظیم مقررات لازم در حوزه های همچون ثبت کلیه دستورات معاملاتی، کمترین حد سرمایه شرکت های فعال در صنعت خدمات سرمایه گذاری و … می پردازد. همچنین مطابق این قانون جهت حفظ حقوق مشتریان خرد بایستی نسبت به کسب اطلاعات لازم جهت حصول اطمینان از مکفی بودن اطلاعات و دانش معاملاتی و بازاری مشتریان بیش از گشایش حساب نزد کارگزاری ها بایستی اقدامات لازم صورت بپذیرد.

 

CySec

سازمان Cyprus Securities and Exchange Commission که به اختصار CySec خوانده می شود، نهاد ناظر بر خدمات مالی در جمهوری قبرس می باشد.

www.fxcma.com, CySec نهاد نظارتی سایسک قبرس

www.fxcma.com, CySec نهاد نظارتی سایسک قبرس

 

نظر به وجود معافیت های مالیاتی و دیگر تسهیلاتی که در قبرس در اختیار فعالان صنعت خدمات مالی و سرمایه گذاری قرار گرفته، انبوهی از کارگزاران کوچک و بزرگ اروپایی و غیر اروپایی اقدام به گشایش شعب و دفاتر خود در این کشور نموده اند که نظارت بر سلامت و شفافیت کاری آنها وجود یک سازمان قدرتمند نظارتی را طلب می کرد و CySec نیز در همین راستا تشکیل شده و به انجام وظیفه می پردازد. این سازمان که در سال 2001 و منطبق با ماده 5 قانون کمیسیون بازار اوراق بهادار قبرس تشکیل شده، از زمان عضویت قبرس در اتحادیه اروپا در سال 2004 در چارچوب حقوقی قوانین MiFID فعالیت می کند و عملاً کلیه فعالیت های شرکت ها و بنگاه های فعال در حوزه خدمات مالی و سرمایه گذاری قبرس را بر عهده داشته و می کوشد تا جای ممکن از حقوق مشتریان محافظت نموده و نسبت به وجود شفافیت و قانون مداری در این صنعت اطمینان حاصل نماید. در این راستا CySec به بررسی معاملات صورت گرفته در بازارهای مالی تحت پوشش خود پرداخته و در صورت مشاهده تخلف از سوی کارگزاریی هایی که دارای مجوز هستند، نسبت به اعمال مجازات و استیفای حقوق مشتریان و حتی لغو مجوز فعالیت کارگزاری های متخلف اقدام می نماید.

 

نظر به وجوه انبوهی از کارگزاران فعال در منطقه خاورمیانه و ایران که ادعای اقامت در قبرس را مطرح می کنند معامله گران بایستی نسبت به وجود مجوزهای قانونی برای این کارگزاران نزد CySec اطمینان حاصل نمایند. جهت انجام اینکار به لینک زیر رجوع نمائید:

https://www.cysec.gov.cy/en-GB/entities/

 

BaFin

سازمان BaFin نهاد اصلی ناظر بر صنعت مالی در جمهوری فدرال آلمان به شمار می رود.

www.fxcma.com, BaFin نهاد نظارتی بافین

www.fxcma.com, BaFin نهاد نظارتی بافین

 

این سازمان که سال 2002 و در نتیجه ادغام 3 نهاد نظارتی تشکیل شده و تحت نظر وزارت مالیه فدرال آلمان می باشد. در دو شهر بن و فرانکفورت دارای دفتر و شعبه است و هزاران بانک و موسسات اعتباری، کارگزاری، موسسات ارائه دهنده خدمات مالی، شرکت های بیمه گر و نیز بورس های سهام و اوراق بهادار را تحت پوشش چتر نظارتی و قانونی خود قرار داده است. هدف اصلی BaFin تامین شفافیت، سلامت، اعتبار و پایداری نظام مالی و سرمایه گذاری در جمهوری فدرال آلمان می باشد.

 

نظر به انضباط کاری آلمان ها و استانداردهای بالای کاری و حرفه ای که در این کشور رعایت می شود اخذ مجوز از BaFin برای هر کارگزاری یک امتیاز مثبت به شمار رفته و مشتری می تواند با اطمینان بیشتری نسبت به گشایش حساب در آن کارگزاری اقدام نماید. برای بررسی نام کارگزاری ها می توانید به لینک زیر جوع کنید:

https://portal.mvp.bafin.de/database/InstInfo/

 

جهت کار در بازارهای جهانی و افتتاح حساب دقت لازم را داشته باشید و در این زمینه می توانید با پشتیبان مجموعه سرزمین خشایارشا در ارتباط بوده تا شما را به بهترین نحوه ممکن راهنمایی نماید.

5/5 - (30 امتیاز)
5/5 - (30 امتیاز)