گروه بانک جهانی

بانک جهانی در سال پایانی جنگ جهانی دوم 1945 به منظور ساماندهی و نظارت بر فعالیت های اقتصادی کشورها و همچنین بازسازی خرابی های ناشی از جنگ در اروپا و در قالب سازمانی بانک بین المللی ترمیم و توسعه IBRD متولد گردید. در سال 1946 واشنگتن به عنوان مقر دائمی این بانک انتخاب شد. اولین اقدام این بانک در همان سال اعطای وامی به مبلغ 250 میلیون دلار به فرانسه بود.

 

دامنه فعالیت بانک جهانی به سرعت گسترش یافت و حوزه عمل آن از بازسازی اروپا تبدیل به کمک به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه شد. اولین وام آسیایی این بانک به مبلغ 34 میلیون دلار در سال 1949 به هند اعطا شد. دولت ایران نیز در دسامبر 1945 به عضویت بانک جهانی درآمده و هم اکنون یکی از سهامداران آن می باشد. در حال حاضر گروه بانک جهانی دارای 187 کشور عضو است و امروزه در بیش از صد کشور جهان فعالیت دارد و بزرگترین سازمان بین المللی تامین کننده وام و خدمات مشاوره ای می باشد.

 

بانک جهانی یکی از سازمان های فعال بین المللی است که زیر مجموعه کمیسیون اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل محسوب می شود و از جمله سازمان های تخصصی این کمیسیون است.

 

این بانک از نظر تامین مالی در طی حدود 60 سال بالغ بر نیم تریلیون دلار به صورت وام یا تسهیلات به کشورهای جنگ زده و در حال توسعه کمک کرده است. همچنین بانک در زمینه کمک های فنی و مشاوره ای با در اختیار داشتن کارشناسان خبره، در راه جهت دادن به فعالیت های اقتصادی و توسعه ای عقب مانده کوشیده است.

 

جنبه مشاوره برای بسیاری از کشورها از مقدار وام با تسهیلات بانک مهمتر بوده و بسیاری از کشورها در گذشته و حال از این مشاوره ها استفاده کرده اند. فعالیت بانک جهانی در کشورهای در حال توسعه در حوزه های گوناگونی همچون توسعه نیروی انسانی از لحاظ آموزش و بهداشت توسعه کشاورزی و بخش روستایی، حفاظت از محیط زیست، امور زیربنایی جاده ای و تولید برق و توسعه موسسات حقوقی و … نیز گسترش یافته است.

 

سیاست بانک جهانی

از دیدگاه کلان، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی را می توان نهادهای مکمل در بستر اقتصادی به ویژه فرآیند جهانی شدن آن تلقی کرد. سازمان تجارت جهانی نظارت و هدایت جریان های تجاری بین المللی را عهده دار است و بانک جهانی و صندوق بین المللی پول، نظارت و هدایت جریان های پولی و مالی را در اقتصاد جهانی بر عهده دارند.

شعار: بزرگترین چالش برای بشریت، فقر در دنیای غنی است

 

  1. محدود کردن دخالت دولت در تصدی اقتصادی
  2. گسترش خصوصی سازی و توانمند سازی بخش خصوصی
  3. آزادسازی قیمت ها
  4. هدفمند سازی یارانه ها به منظور حمایت از اقشار کم درآمد
  5. ایجاد فضای کسب و کار برای گسترش فعالیت های اقتصادی

 

موسسات زیر مجموعه بانک جهانی

  1. بانک بین المللی ترمیم و توسعه IBRD
  2. موسسه مالی بین المللی IFC
  3. موسسه بین المللی توسعه IDA
  4. مرکز بین المللی حل و فصل اختلافات سرمایه گذاری ICSID
  5. موسسه تضمین سرمایه گذاری های چند جانبه MIGA

 

کلمات مرتبط:بانک جهانی، بانک جهانی سایت،  بانک جهانی چیست؟، قوانین بانک جهانی

5/5 - (2 امتیاز)
5/5 - (2 امتیاز)