صندوق بین المللی پول به اختصار IMF

همزمان با برگزاری اجلاسی که منجر به انعقاد موافقت نامه برتون وودز گردید دو سند با اهمیت یه نام برنامه کینز ( پیشنهاد شده توسط نمایندگان انگلیس) و برنامه وایت (پیشنهاد شده توسط نمایندگان آمریکا) مورد تایید قرار گرفت که موجب به وجود آمدن صندوقی با نام صندوق بین الملل پول گردید.

با به وجود آمدن دوره ارزی شناور، محدودیت های خروج ارز از کشورها حذف گردیده و این خود موجب رقابت شدید در بین بازارهای سرمایه وپول کشورهای غربی در جهت حذف و یا جذب نقدینگی در زمان های خاص و در جهت دستیابی به اهداف خاص اقتصادی گردید

 

اهداف صندوق IMF

  1. گسترش همکاری های پولی بین المللی از طریق یک نهاد دائمی که بتواند تمهیدات لازم برای مشارکت و همکاری در برنامه های پولی بین المللی را فراهم نماید
  2. تسهیل، گسترش و رشد موازنه تجارت بین الملل و کمک هایی جهت نیل به سطوح بالای اشتغال در کشورهای جهان، افزایش درآمد حقیقی و توسعه منابع تولیدی پر بازده و حذف موانعی که موجب اخلال در تجارت جهانی می شوند.
  3. ایجاد و حفظ ثبات نرخ ارز و برقراری ساز وکارهای مناسب برای حفظ و نگهداری مقررات ارزی در میان اعضا و جلوگیری از تسریع در کاهش ارزش پول.
  4. اعطای کمک های مالی به کشورهای که دارای مشکل تعادل در تراز پرداخت می باشند و کاهش میزان عدم تعادل و بی ثباتی در کشورهای عضو.
  5. نظارت بر سیاست های اقتصادی کشورهای عضو
  6. تسهیل همکاری پولی و افزایش همکاری بین المللی برای رفع مشکلات پولی از راه مشاوره
  7. اجرای مجموعه قوانین و ضوابط مربوط به سیاست های نرخ مبادلات ارزی و تثبیت مبادلات و تسهیل رشد موزون بازرگانی بین المللی
  8. افزایش ثبات و جلوگیری از رقابت در کاهش ارزش برابری ارز که به منظور افزایش صادرات صورت می گیرد.
  9. اعطای تسهیلات مالی ضروری برای رفع مشکل موازنه پرداخت ها به منظور دستیابی مجدد به توازن پرداخت ها و تامین پرداخت وام به کشورهایی که با تجارت جهانی پیوند خورده و دارای مشکلات مربوط به عدم پرداخت می باشند.
  10. ارائه گزارش های ادواری و موردی در مورد اقتصاد کشورها و اراده سیاست های پیشنهادی برای بهبود وضعیت اقتصاد جهانی

مقر اصلی این سازمان در واشنگتن هست و کشورهای ابتدای عضو 44 کشور بوده و اکنون بیش از 90 کشور می باشد. این صندوق وابسته به سازمان ملل متحد است که در فعالیت ها و تصمیمات استقلال کامل دارد.

 

عضویت در صندوق IMF

عضویت در این صندوق برای کشورهای جهان نوعی الزام محسوب می شود اما این عضویت معایب و مزایایی را داراست:

 

مزایا

  1. امکان استفاده از حق برداشت مخصوص SDR ، منافع حاصل از فروش طلا که بدون قید و شرط است .حق برداشت ویژه یک دارایی و ذخیره بین المللی است که در سال 1969 توسط صندوق ایجاد شده و کشورهای دارای حق می توانند با تصویب صندوق اقدام به برداشت از آن برای جبران کسری تراز پرداخت های خود کنند.
  2. استفاده اعضا از آمار، نشریات و گزارش های صندوق .هیچ موسسه ای قادر به تهیه این آمارها نیست و آمار و اطلاعات مفید و قابل استفاده ای می باشد
  3. امکان استفاده از پروژه های آموزشی به منظور تربیت کارشناسان و تدوین ساز و کارهای مناسب جهت بررسی موازنه پرداخت ها
  4. کشورهای عضو از تازه ترین تصمیم گیری های مهم پولی و مالی جهان مطلع می شوند، که برای کشورهای در حال توسعه بسیار مفید هست.
  5. همبستگی اکثریت کشورهای جهان به یک محاسبه پولی و مالی بین المللی

 

معایب

  1. افزایش غیر اختیاری سهمیه
  2. اتخاذ سیاست های ارزی مطابق با اهداف صندوق که در برخی مواقع ممکن است به ضرر کشور باشد
  3. تفاوت سیاست های صندوق با عملکرد سیستم نرخ ارز در برخی کشورها
  4. در صورت استفاده از منابع مالی صندوق ممکن است استقلال اقتصادی و شاید سیاسی کشور عضو به خطر بیافتد
  5. تامین و پرداخت بودجه عملیاتی صندوق طبق جدول حجق عضویت در صورت وجود شرابیط و تعهد به تامین ارز در SDR
  6. صندوق بدون توجه به نظام اقتصادی کشورهای عضو همواره سعی در اجرای سیاست های بر پایه عدم محدودیت های تجاری و ارزی به طور کلی اقتصاد آزاد دارد.
  7. میزان سهمیه و آراء آمریکا ژاپن و کشورهای اروپای غربی بیش از بقیه هست و این می تواند به ضرر کشورهای در حال توسعه باشد.
  8. صندوق بایست طبق اساسنامه رفتارش با همه کشورها یکسان باشد اما خوب کاری به کشورهای که مازاد ترازپرداخت ها دارند ندارد و فقط به کشورهای که دارای کسری تراز پرداخت ها می باشد وام اعطا می کند

 

فعالیت ها و وظایف صندوق IMF

ماموریت و رسالت اصلی این صندوق کمک به حصول اطمینان از ثبات و پایداری در سیستم پولی و مالی بین المللی است که این کار را به سه طریق انجام می دهد:

  1. نظارت، بازبینی و مراقبت از اقتصاد کشورها و اقتصاد جهانی برای جلوگیری از شکل گیری بحران های ادواری و موردی
  2. کمک های مالی (وام) که به کشورهای متقاضی پرداخت می نماید.
  3. کمک های علمی و فنی که به صورت گزارش های ادواری یا مشاوره ای موردی و برگزاری دوره های آموزشی صورت می پذیرد.
  • نظارت و بازبینی و مراقبت Surveillance
  • کمک های مالی Financial Assistance
  • کمک های فنی Technical Assistance

 

نقش صندوق در مقابله با بحران های جهانی

هنگام بروز بحران ها در اقتصاد جهانی این صندوق نقش های مختلفی در جهت مقابله با بروز بحران ایفا می کند. عمده فعالیت ها به شرح زیر است:

  1. پیش بینی روندهای اقتصادی
  2. کمک در سیاست گذاری
  3. اعطای منابع مالی
  4. بازبینی اقتصادی کشورها
  5. کمک به کشورهای با درآمد پایین

 

کلمات مرتبط: صندوق بین المللی پول Pdf، صندوق بین المللی پول همشهری، صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی جهان، صندوق بین المللی پول دنیای اقتصاد، صندوق بین المللی پول پاورپوینت، صندوق بین المللی پول ایران، صندوق بین المللی پول Imf، صندوق بین المللی پول و ایران، صندوق بین المللی پول و بانک جهانی، صندوق پول جهانی

5/5 - (2 امتیاز)
5/5 - (2 امتیاز)