فیبوناچی از نام ریاضی دان مشهور ایتالیایی لئوناردو فیبوناچی گرفته شده است، این شخص در شهر پیزا ایتالیا چشم به جهان گشود و مطابق نوشته های تاریخی در اواخر سده دوازده و اوایل سده سیزده میلادی زندگی می کرده است.

 

پیدایش اعداد فیبوناچی 

فیبوناچی کتابی با نام لایبرآباچی نوشت و در آن موضوع رشد تصاعدی جمعیت خرگوش ها و به دنبال آن سری اعداد افزایشی یا همان “دنباله فیبوناچی” را به جامعه ریاضی دانان و پژوهشگران اروپایی معرفی کرد.

دنباله فیبوناچی سری اعدادی است که با عدد یک آغاز گردیده و در آن عدد یک با یک جمع شده و سپس حاصل جمع به عدد قبلی افزوده می شود. بدین ترتیب می توان سری اعدادی را به صورت زیر بدست آورد:

1+1=2

2+1=3

3+2=5

5+3=8

.

.

.

همانطور که محاسبات بالا نشان می دهد مجموع آخرین عدد به حاصل جمع قبلی افزوده شده و ادامه این عملیات “دنباله فیبوناچی” را به وجود آورد که به صورت زیر نمایش داده می شود:

1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,610…

بنابراین این دنباله فیبوناچی یک سلسله اعدادی است که هر عدد متوالی جمع دو عدد قبلی است.

 

روابط اعداد

این دنباله روابط گسترده و ویژگی های شگفت انگیزی را در خود جای داده است یکی از این ویژگی ها و روابط جالب نسبت هر عدد به عدد بعدی در دنباله فیبوناچی است به طوری که در آن صرفنظر از چهار عدد نخست، این نسبت تقریباً برابر با 0.618 است. از تقسیم هر عدد به عدد قبلی نسبت 1.618 بدست می آید. در واقع هر عدد نسبت به عدد پیشین خود تقریباً 1.618 برابر شده است.

نسبت 0.618 با نام نسبت فیبوناچی مشهور است که به صورت رابطه زیر نیز در برخی منابع به آن اشاره شده است:

نسبت عدد پیشین به بعدی نسبت عدد بعدی به پیشین دنباله فیبوناچی
1
0.5000 2.0000 2
0.6667 1.5000 3
0.6000 1.6667 5

شاید مهمترین مطالعه ای که الیوت در مورد الگوهای بازار انجام داده کشف حرکت بازار توسط نسبت های ریاضی شناخته شده ای همچن نسبت های فیبوناچی و نسبت طلایی است. در الگوی کامل بازار، الیوت از از نسبت های فیبوناچی در مدل خود استفاده نموده است.

مارپیچ طلایی به عنوان نماینده ای از نسبت های فیبوناچی در طبیعت است به طوری که در بسیاری از اجسام طبیعی ظاهر شده است.در صدف حلزونی تا گردبادها و کهکشان ها نسبت های فیبوناچی حضور دارند. در بدن اسنان شاخه های مجاری تنفسی الگوی نسبت های فیبوناچی را در خود جای داده اند همچنین ساختار دو طرفه مولکول دی.ان.ای بدن اسنان دقیقا ساختار هندسی دنباله فیبوناچی را دارد. در واقع نسبت فیبوناچی از مقیاس مولکولی تا کیهانی در دنیا وجود دارد.

بسیاری از موج های انگیزشی در مدل الیوت بر اساس نسبت های فیبوناچی 127، 162 و 262 درصد بسط و گسترش پیدا می کند.

 

بازگشت های درصدی

در تحلیل تکنیکی از سطوح فیبوناچی در بازگشت های درصدی 23 ، 38 و 62 و گسترش الگو در درصدهای 127 ، 168 ، 262 و 423 استفاده می شود. این سطوح بر حسب این که در چه روندی قرار داریم یا از چه سطحی بازار تغییر مسیر می دهد معنی دار می شوند.

ویژگی آشکار روندهای افزایشی ایجاد سقف ها و کف های بالاتر است که همراه با موج های اصلاحی است. در هر موجی بازار تمایل دارد میزانی را بر حسب سطوح مهم فیبوناچی بالا یا پایین برود.بر اساس سطوح بازگشتی می توان در مورد ادامه دار بودن روند بعدی و میزان آن قضاوت کرد و همین طور میزان قابل قبول هر تصحیح را اندازه گیری کرد.

 

نکاتی در مورد سطوح فیبوناچی

  1. اندازه گیری برگشت درصدی هنگامی انجام می شود که بر اساس تحلیل، شرایطی برای بازگشت قیمت ها فراهم شده است. این کار زمانی بیشتر سودمند است که بازار در حالت تصحیح گذرا قرار دارد.
  2. سطح 23 درصد فیبوناچی یا یک چهارم روند یکی از کلیدی ترین اعداد به شما می رود. در اغلب موارد در روندهای میان مدت و بلندمدت بازگشت تثبیت در زیر سطح 23 درصد نشانه قوی از پایان روند است. این بدان معنی است که قرار گرفتن بازار در زیر این سطح می تواند به کاهشی تا سطح 50 درصد فیبوناچی یا بیشتر منجر شود با این حال گاهی این سطح شکسته می شود اما قیمت ها در زیر این سطح تثبیت نمی شود.
  3. اگر روند کوتاه مدتی برابر یا بالاتر 23 درصد فیبوناچی بازگشت کند، نشانه ای از قدرت روند در کوتاه مدت است و در اغلب موارد روند کوتاه مدت به همان میزان یا بیشتر حرکت روندی را امتداد می دهد.
  4. در بازارهای قوی طی یک روند میان مدت و بلندمدت اغلب قیمت ها بین 23 تا 33 درصد بازگشت می کنند و نزول تا 50 درصد حالتی غیر عادی به حساب می آید. در روندهای کوتاه مدت معمولاً حرکت اصلاحی تا بیش از 62 درصد ( دو سوم روند ) پیش می رود.
  5. گاهس سطوح فیبوناچی با سطوح مقاوم قوی همسان می شوند که برخی تحلیل گران آن را به عنوان تایید اهمیت سطح در نظر می گیرند (هم پوشانی سطوح)
  6. به صورت ساده یک روند قوی معمولاً به میزان 161 تا 261 درصد روند اولیه گسترش پیدا می کند با این حال نخستین سطح گسترش موجی در رقم 127 درصد در نظر گرفته می شود.گاهی در اصلاح های کوتاه مدت مج بعدی دست کم به میزان 200 درصد نخستین موج پیش می رود.

 

با تشکر – خلیل رحمانی

کلمات مرتبط: فیبوناچی، فیبوناچی در تحلیل تکنیکال، فیبوناچی در طبیعت، فیبوناچی فارکس، فیبوناچی زمانی، فیبوناچی در معماری، فیبوناچی C++، فیبوناچی اکستنشن، فیبوناچی تایم زون، فیبوناچی تحلیل تکنیکال، فیبوناچی، اعداد فیبناچی، دنباله فیبناچی، فیبو گروپ، فیبوناتچی، فیبو، فیبوگروپ فارسی، فیبوناچی در تحلیل تکنیکال، 

 

5/5 - (2 امتیاز)
5/5 - (2 امتیاز)