جمع بندی و اولویت های بررسی بازار ارز

اولویت های بررسی بازار ارز بر اساس اخبار ، اطلاعات و گزارش ها طبق شرایط زیر مورد بررسی قرار می گیرد. به نوعی می توان گفت این شرایط روش جمع بندی دانش فاندامنتال در بازار ارز برای نتیجه گیری مبادلات است . زمان هایی بسیاری پیش می اید که داده های مختلف بنیادی با یکدیگر منتشر می شوند و تحلیلگر نمی داند که بر اساس کدام داده تصمیم گیری انجام دهد ، اولویت های زیر که بر اساس درجه اهمیت آورده شده اند مشخص می کنند در هر دوره ای به چه داده هایی اهمیت داده شود و اگر آن داده و شرایط وجود نداشت به سراغ کدامین داده و مبحث می بایست رفت.

 

  • بررسی شرایط ریسک پذیری و ریسک گریزی

ریسک پذیری و ریسک گریزی مهمترین عامل بنیادی تاثیر گذار بر نرخ ارزهاست. این عامل در سطح جهانی آنقدر برای ارزهای اصلی حائز اهمیت است که بر اخبار و داده های داخلی نیز تاثیر می گذارد. ارزهای فرا ملیتی به مانند دلار آمریکا ،ین ژاپن ، فرانک سوئیس و یورو واحد پولی اتحادیه اروپا و … بسیار اثر پذیری بیشتری نسبت به این شرایط دارند

www.fxcma.com

www.fxcma.com

مطابق شکل بالا در ریسک پذیری جریان سرمایه و تقویت ارزها از چپ به راست است بدین معنی که ین ژاپن و دلار آمریکا تضعیف می شوند و یورو و پوند انگلیس تقویت می شوند در عین حال برای تایید این جریان بازارهای  جانبی همچون سهام و کالاهای مصرفی تقویت می شوند و اوراق قرضه و فلزات گرانبها تضعیف می شوند.

نکته کلیدی: دقت کنید مبنای در نظر گرفتن کالاهای مصرفی شاخص قیمت مصرف کننده و تورم است

وقتی صحبت از تقویت ارزهای پربازده می شود مبنای شناسایی این موضوع بازدهی این ارزها در مقابل یکدیگر می باشد به همین دلیل که در دوره هایی که نرخ بهره افزایش پیدا می کند قیمت سهام بالا می رود یا قیمت کالاهای مصرفی یا اولیه به مانند نفت افزایش پیدا میکند شاهد تقویت پوند ، یورو ، دلار استرالیا و دلار نیوزلند هستیم. البته همانطور که در گذشته اشاره شده بود روند ریسک پذیری بر روی نمودار بصورت آهسته و پیوسته اتفاق می افتد و ناگهانی یا با شکست انجام نمی شود بلکه شاهد تغییرات قیمت به شکلی هستید که شیب 45 درجه روند اغلب حفظ می شود. برای این دوره توصیه می شود در بازگشت ها اصلاح هایی که قیمت در داخل روند انجام می دهد و ترجیحا به خط روند ( مبحث مربوط به تکنیکال ) می رسد افدام برای ورود به معامله انجام شود

در نقطه مقابل در شرایط ریسک گریزی دارایی ها سمت چپ نمودار بالا تقویت می شوند . بازدهی ین ژاپن و دلار آمریکا در مقابل سایر ارزها مثبت می شود و در نقطه مقابل یورو و پوند بازدهی منفی نشان می دهند. در کنار شرایط بازدهی سهام و کالاهای مصرفی به مانند نفت یا شاخص CRB تضعیف می شوند و اوراق قرضه و فلزات گرانبها تقویت می شوند. البته دقت شود در بعضی موارد تقویت دلار به حدی زیاد است که فلزات گرانبها به مانند طلا نیز در چنین دوره ای ارزش خود را از دست می دهند. در بین ارزهای پر بازده ، پوند ارزش خود را در مقابل یورو از دست می دهد و دلار ارزش خود را در بین ارزهای ایمن در مقابل ین از دست می دهد. دقت شود روند تقویت در ارزهای کم بازده و ایمن در این دوره در مقابل ارزهای پر بازده به صورت شکست با شیب زیاد است. شیب زیاد روند در این دوره و عبور از خطوط حمایت از دیگر مولفه های این دوره است. برای این دوره توصیه می شود با شکست خطوط حمایت و مقاومت اقدام برای معامله شود ( می توانید از دستورات استاب اردر همانند بای استاپ یا سل استاپ بهره ببرید که در دروس اولیه اشاره شد )

  • داده های بازدهی و بهره

اگر بر حسب بحران ها یا تغییر شرایط اقتصادی جهانی ریسک گریزی وجود داشت یا بر حسب شرایط بازدهی و شرایط اقتصادی ریسک پذیری وجود داشت اولویت کاملا به آنها داده می شود ولی اگر هیچ کدام از شرایط ریسک پذیری و ریسک گریزی وجود نداشت و ارزها بر حسب ماهیتشان در ریسک پذیری و ریسک گریزی حرکت نمی کردند می توان انتظار داشت که داده های مهمی که در زیر به آنها اشاره می شود اولویت بازار باشند . این اولویت ها عبارتند از :

  • نرخ بهره پایه بانکی (نرخ بهره واقعی)
  • سیاست انقباضی – سیاست انبساطی
  • بازدهی

این اولیت ها در صورت وجود نداشتن شرایط ریسک پذیری و ریسک گریزی بسیار برای بازار ارز حائز اهمیت هستند و منجر به جابه جایی قیمت می شوند و می توان گفت که اولویت بازار پس از ریسک پذیری و ریسک گریزی هستند. در گذشته توضیحات کامل هر کدام از این بخش ها مورد اشاره قرار گرفته است با این حال یکبار دیگر به شکل مختصر این داده ها را مورد بررسی قرار می دهیم

در گذشته اشاره شدن افزایش یا کاهش نرخ بهره به شدت بر ارزش نرخ ارز تاثیرگذار است .اشاره شد نرخ بهره واقعی برای تحلیلگران بازار ارز اهمیت دارد به دلیل اینکه این نرخ شرایط تورم و نرخ بهره پایه بانکی را همزمان تحلیل می کند. توضیح داده شد هر زمان نرخ بهره پایه بانکی بالا می رود به دلیل اینکه نرخ بهره واقعی افزایش پیدا می کند شرایط سود و بهره واقعی ارز افزایش پیدا میکند در نتیجه تمایل زیادی برای سرمایه گذاری بر روی ارز مورد نظر ایجاد می شود. به شرایطی که نرخ بهره واقعی یک ارز برای سرمایه گذاران نسبت به یک ارز ارجحیت معاملاتی پیدا میکند و منجر به جابه جایی انتقالات بین این دو ارز می شود، معمالات انتقالی یا Carry Trade می گویند. در این شرایط ارز یا نرخ بهره واقعی مثبت و بالا ، خریداری می شود و ارز با نرخ بهره واقعی منفی و پایین به فروش می رسد. در نقطه مقابل معاملات انتقالی شرایط تسویه معاملات انتقالی وچود دارد در این شرایط ارزی که نرخ بهره واقعی بالایی داشته است و بنا به یکی از دو دلیل پایین آمدن نرخ بهره پایه بانکی یا به دلیلی بالا رفتن نرخ تورم ، نرخ بهره وافعی کاهش یافته است آن ارز جذابیت خود برای خرید به فصد سود بانکی را از دست می دهد در نتیجه ارزش خود را از دست می دهد این شرایط تسویه معاملات انتقالی منجر می شود و این روند منجر به کاهش ارزش آن ارز می شود.

دومین موردی که در کنار نرخ بهره واقعی از اهمیت بالایی برخوردار است سیاست های انقباضی و انبساطی پولی و مالی است. البته به دلیل اینکه مهمترین راهکار سیاست های پولی نرخ بهره است و به آن اشاره شد منظور از سیاست های پولی در این جایگاه خرید یا بازخرید اوراق قرضه و سیاست های مالی است که از طرف دولت برای مهار تورم یا مهار رکود اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته اشاره شد که سیاست های انقباضی پولی و مالی منجر به افزایش ارزش نرخ ارز می شود و سیاست های انبساطی پولی و مالی منجر به کاهش نرخ ارز می شود. دقت داشته باشید سیاست های مالی اثراتی کوتاه مدت و کمرتگ تر نسبت به سیاست های پولی بر روی نرخ ارز دارند.

در کنار نرخ بهره واقعی و سیاست های انقباضی – انبساطی سومین موردی که اولویت بازار ارز شناخته می شود بازدهی هر ارز است. در دروس اولیه اشاره شد ارزها بنا به هر دلیلی که تقویت یا تضعیف شوند تمایل دارند بازدهی خود را تکرار کنند . این شرایط تا زمانی که عامل ایجاد کننده بازدهی مثبت یا منفی برطرف نشده باشد ادامه دارد به همین دلیل است بازدهی در کنار نرخ بهره واقعی و سیاست های انبساطی و انقباضی از عوامل مهم بررسی بازار است.

نکته کلیدی : مهمترین نکته ای که در بررسی سه عامل نرخ بهره واقعی ، سیاست انبساطی – انقباضی و بازدهی باید مد نظر داشت این است که این سه عامل در یک راستا باشند. بدین معنی که به هیچ عنوان اگر یکی از این سه عامل تقویت ارز و دو عامل دیگر تضعیف ارز را نشان می دادند تصمیمی گرفته نشود. در صورتی بر اساس این عامل اقدام به معامله انجام می شود که هر سه عامل در کنار یکدیگر یک جهت را به درستی نشان دهند یا یکی از این سه عامل هیچ تغییری پیدا نکرده باشند. به عنوان مثال اگر نرخ بهره پایه بانکی افزایش پیدا کرد که در نتیجه منجر به افزایش نرخ بهره واقعی شد و بازدهی نیز در جهت نرخ بهره افزایش پیدا کرد ولی در سیاست های پولی و مالی تغییری ایجاد نشد به دلیل اینکه تناقض و تضادی در رفتار این سه گزینه نسبت به یکدیگر وجود ندارد می توان جهت را تحلیل کرد و به معامله دست زد ولی اگر یکی از آنها جهتی مخالف را نشان می دادند باید از انجام معامله صرف نظر کرد. در صورتی که یکی از سه عامل فقط جهت و روندی خاص را نشان می دادند و دو عامل دیگر تغییری پیدا نکرده بودت اگر عامل متغییر قوی و پر قدرت بود می توان با استناد به آن معامله انجام داد ولی اگر بصورت ضعیف جهت و شرایطی را نشان می داد باید از انجام معامله صرف نظر شود نمونه بارز مطلب مورد اشاره در زمان هایی است که نرخ بهره و سیاست های انقباضی و انبساطی جهتی را نشان نمی دهند اما بازدهی یک جهت خاص را نشان می دهد در چنین مواردی اگر بازدهی مثبت یا منفی به قدر کافی که در درس های بازدهی اشاره شد قوی بود ( بیشتر از 2.8% مثبت یا منفی ) می توان با استناد به بازدهی و در نظر گرفتن سایر شرایط دست به معامله زد ، در صورت قوی نبودن بازدهی بنا به شرایطی که دو عامل دیگر تغییر پیدا نکرده اند باید از انجام معامله صرف نظر کرد.

  • شرایط کلان اقتصادی

در صورتی که دو اولویت قبلی در شرایط تحلیل بازار تغییری نداشتند و اخبار ، گزارش ها یا داده ای که نشان تغییر آنها باشد منتشر نشده بود اولویت بازار بررسی شرایط اقتصاد کلان می شود. در این قسمت شرایط و عواملی که بر اقتصاد کلان یک کشور اثر گذار هستند مورد بررسی قرار می گیرند . این عوامل همانطور که در گذشته اشاره شده بود شامل :

  • رشد اقتصادی ( GDP)
  • تورم ( Inflation)
  • اشتغال (Unemployment Rate)

این سه عامل و هر خبری که در زیر مجموعه آنها قرار داشته باشد می تواند سومین اولویت بررسی بازار ارز باشد. از آنجا که هر هفته حداقل بیشتر از پنج مورد اخبار دارای اهمیت که زیر مجموعه این سه بخش باشند را داریم ، این گزینه ها از اهمیت بیشتری برخوردار می شوند. همانطور که در مورد نحوه اثر گذاری آنها در گذشته اشاره شده است هرچه تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کند ارزش ارز محلی بیشتر می شود. هرچه مقدار تورمی که منجر به بهبود رشد اقتصادی باشد افزایش پیدا کند تقویت ارز محلی را شاهد هستیم ولی اگر مقدار تورم از محدوده هدف بانک مرکزی بزرگتر باشد یا در دوره ای تورم بوجود بیاید که رشد اقتصادی کمتر از تورم باشد نه تنها تورم منجر به رشد اقتصادی نمی شود بلکه تضعیف ارز را به همراه دارد . در مورد اشتغال نیز هرچه نرخ بیکاری پایین بیاید و شرایط کاری به همراه بهره وری نیروی کار بیشتر شود انتظار برای رشد نرخ ارز بیشتر می شود. برای بررسی عوامل و شرایط اخبار و گزارش هایی که بر این سه داده تاثیر گذار هستند در دروس آینده به تفضیل در مورد زیر بخش های هر یک از این سه مورد توضیح داده می شود

  • تراز پرداخت ها

تراز پرداخت ها چهارمین عاملی است که می تواند بر نرخ ارز تاثیرگذار باشد این عامل در صورتی به عنوان اولویت تحلیلی مورد بررسی قرار میگیرد که سه عامل قبلی تغییر محسوسی نداشته باشند و اصطلاحاً بازارهای جهانی و اقتصاد کشورهای پیشرفته در وضعیت ثبات قرار داشته باشند. در این حالت تراز پرداخت ها و خالص مقدار پولی که به یک کشور وارد یا از یک کشور به هر دلیل خارج می شود برای بازار ارز حائز اهمیت می شود و در دروس آینده که به شاخص های خبری کوتاه مدت اشاره می کنیم در مورد اخبار مربوط به زیر مجموعه ورود و خروج سرمایه و تراز پرداخت ها اشاره می کنیم

با تشکر – خلیل رحمانی

4.2/5 - (13 امتیاز)
4.2/5 - (13 امتیاز)