دارایی های در بازار تبادلات ارزی

در ابتدا کار ما بایست نمادهای موجود در این بازار را بشناسیم و دقت داشته باشیدکه در هر بازاری دارایی ها از جمله سهام و کالا با علائم اختصاری نشان داده می شود همانند سهام در ایران که شرکت ها به صورت مخفف در بردهای بورسی موجود می باشند .نمادها در بازار های بین الملل را سازمان استاندارد جهانی ( که ISO Code گفته میشوند ) برای ارزها، شاخص ها و کالاهای اساسی مشخص کرده است. به صورت غالب در نام پول کشورها ، دو حرف اول نماد ، معرف کشور مربوطه و حرف سوم نماد مربوط به نام ارز است که از حرف اول ارز بهره می برند.

به طور مثال:

  • دلار ایالات متحده امریکا United States Dollar را با USD نشان می دهند
  • یورو اتحادیه اروپا European Union Euro را با EUR نشان می دهند
  • ین ژاپن Japanese Yen  را با JPY نشان می دهند
  • پوند انگلستان Pound Sterling را با GBP که Great British Pound هست نشان می دهند 
  • فرانک سوئیس Swiss Franc را با CHF نشان می دهند
  • دلار استرالیا Australian Dollar  را با AUD نشان می دهند
  • دلار کانادا Canadian Dollar را با CAD نشان می دهند
  • یک اونس طلا Gold ounce را با XAU نشان می دهند
  • یک اونس نقره Silver ounce را با نماد XAG نشان می دهند

دارایی موجود در بازار تبادلات ارزی موسوم به جفت ارز (Currency Pairs)

همانطور که اطلاع دارید ارزش  هر پول با ارز دیگری سنجیده می شود . به طور مثال ارزش ریال ایران باید بر اساس ارز دیگری سنجیده شود تا معنا و مفهوم قدرت آن ارز مشخص شود مثلاً در گوشه و کنار قیمت دلار در مقابل ریال را بی شک شنیده اید که معرف ارزش هر یک دلار چند ریال می باشد ، هست. پس به وضوح مشخص هست که در بازار تبادلات ارزی ما با دو ارز در مقابل یکدیگر سر و کار داریم که به آن جفت ارز گفته می شود. شکل نمایش جفت ارزها بر اساس نام مخفف آنها است.

به طور مثال:

EUR/USD   (نرخ برابری یورو به دلار آمریکا)

GBP/USD (نرخ برابری پوند به دلار آمریکا)

USD/CHF (نرخ برابری دلار آمریکا به فرانک سویس)

USD/JPY   (نرخ برابری دلار آمریکا به ین ژاپن)

چهار جفت ارز فوق ، معروف به جفت ارزهای اصلی (Major Currency) هستند به همین علت کارمزد و کمیسیون معاملات در آنها به علت حجم زیاد معاملات بسیار پایین می باشد.

نکته تکمیلی: در صورتی که در یک جفت ارز دلار ایالات متحده آمریکا در هیچ طرف چپ یا راست وجود نداشته باشد آن را ارز متقاطع (Cross Rate) گفته می شود، همانند:  EURJPY GBPCHF  AUDCAD EURGBP AUDJPY

 در بازار تبادلات ارزی دلار آمریکا به اختصار دلار گفته می شود اما ارز کشورهای همانند کانادا ، استرالیا و بقیه که دلار می باشد دقیقا بعد از کلمه دلار نام کشور مربوطه برده می شود و زین پس اگر در نوشتارهای آتی با کلمه دلار تنها برخورد کردید مقصود همان دلار آمریکا است.

در یک جفت ارز، ارز سمت چپ  را ارز پایه (Base Currency) و ارز سمت راست را ارز متقابل (Counter Currency) گفته می شود .

این ترتیب از آنجا حائز اهمیت است که نرخ یک واحد از ارز پایه را بر اساس ارز متقابل بیان می کنند.

به طور مثال: اگر نرخ خرید جفت ارز USDIIR ( دلار به ریال ) برابر 45000 باشد بدین معنی است که هر یک دلار، 45000 ریال می ارزد و برای خرید یک دلار باید 45000 ریال بپردازیم.

با تشکر – خلیل رحمانی