تاریخچه

تحلیل تکنیکی و فنی دانش تجربی است که در دویست سال گذشته شروع به رشد و رونق گرفته است .

ریشه های پیدایش این سبک به بازارهای هلند در قرن 17 میلادی باز می گردد . این سبک تحلیلی در اذهان عمومی روش ساده تحلیل بازارها است چرا که:

  • یادگیری آن به آسانی است
  • بهره گیری آن از نمودارهای قیمت می باشد

به این دو علت ما می توانیم تغییرات قیمت یا یک دارایی را پیش بینی کنیم.

پایه های این سبک توسط پژوهش های “چارلز داو” بنا نهاده شده است. یافته ها و دستاوردهای چارلز داو بسیار فراتر از تکنیک های است که تا آن دوره معرفی شده بود. نه تنها به معرفی ابزارها پرداخت بلکه این سبک تحلیلی را به عنوان یک علم پایه ریزی نمود و اصولی در ارتباط با رفتار بازار و پیش بینی قیمت مطرح کرد.

دیدگاه های داو در مورد رفتار بازار و روند قیمت به “نظریه داو” شهرت یافته است . نظریه داو بر مبنای فلسفه است که می گوید قیمت یا شاخص بازار ، هر عامل مهم و معناداری را به درون خود جذب می کند و آشکارا آن را بازتاب می دهد.

داو به این نتیجه رسید که قیمت پایانی ، روانشناسی همه بازیگرانی است که در بازار به داد و ستد مشغول هستند و مجموع قضاوت و رای آنها را با خود همراه دارد ، داو به خوبی دریافته بود که اصرار بر یافتن یک سری اصول کلی یا قانون برای پیش بینی و بررسی تمام رفتارها و حرکات بازار کاری بیهوده است.

نکته کلیدی: دارایی های مالی یا بازارها در مسیر روندی که شکل گرفته است تمایل به ادامه حرکت دارند مگر آنکه عوامل و دلایلی سبب تغییر و بازگشت روند آن ها شوند.

دقت داشته باشید که فعالیت های تجاری به هم مرتبط هستند که داو پی برد ، شاخص های کلان و میانگین بازار بهترین ابزار برای تحلیل و پیش بینی وضعیت عمومی بازار هستند ( برای حرفه ای ها اولین گام آن است که جهت عمومی بازار را تشخیص دهند)

گفتارهای داو تنها به تحلیل تکنیکی و واکنش قیمت خلاصه نمی شود و به طور شگفت انگیزی فلسفه و روانشناسی را به خواننده منتقل می کند.

نکته کلیدی: تحلیل تکنیکی به دنبال یافتن واقعیت و دانش قابل اطمینان از دنیای بازارهای مالی است تا بر اساس آن تحلیل گر بتواند با احتمال بالایی ، آینده را ارزیابی و پیش بینی کند اما نمی تواند انتظار داشت که این علم بر پایه نظریه ها ، قوانین و اصولی ساخته شده باشد که در همه شرایط در مورد پیش بینی بازار توانمند عمل کند.

با وجود اینکه اصول و ابزارهایی وجود دارد که قواعد آن در همه شرایط درست کار میکند اما نمی توان در همه زمان ها توضیح دهنده رفتار بازار یا پیش بینی کننده دقیق باشد.

ریچارد شاباکر با نوشتن سه کتاب در حوزه تحلیل بازارهای سهام و با مطرح کردن موضوعاتی مهم همچون روند ، خطوط روند ، کانال ، سطوح حمایت و مقاومت ، حجم معاملات ، حرکات زیگزاگی و … عنوان پدر تحلیل تکنیکی را از آن خود کرد.

در نظریه داو خواندیم تا عوامل بازدارنده به وجود نیایند ، قیمت ها در روند به حرکت خود ادامه می دهند و شاباکر با تایید این حرف ، راه کارهای عملی برای باقی مانده در روند و تغییر انتظارات را ارائه کرده است، او میگوید هر زمان خط روند شکسته شود، احتمال دارد قیمت ها بازگشت کنند و باید به دنبال کردن روندهای جدید ، گرایش های قبلی بازار را فراموش کرد.

رشد نگرش های جدید در سال های دهه  40 میلادی با مطالعات رالف نلسون الیوت بر روی میانگین صنعتی داوجونز صورت گرفت ، او دریافت که حرکت های قیمت ساختاری یگانه و واحد دارد و روندهای بازار تنها از نظر دوره زمانی و مقیاس حرکت با یکدیگر متفاوت است .

الیوت برای مجله “دنیای مالی” 12 مقاله در زمینه شرح روش و اصول کار تحلیل روندهای بازار نوشت . الیوت دو سال پیش از مرگش در ژوئن 1946 قصد داشت مهمترین کار زندگی خود را با نام “قوانین طبیعی رازی از گیتی” منتشر سازد.

تحقیقات الیوت را می توان تا حد زیادی انتقادی بر نظریه کارا و نظریه تصادفی بودن قیمت دانست.

در نهایت رابرت پرکتر در کتابخانه ملی نیویورک در یک میکروفیلم بخشی از کارهای الیوت که تقریباً از دسترس پنهان مانده بود را پیدا کرد و در سال 1993 با نام “گفته های رالف نلسون الیوت:گردآوری نهایی” منتشر کرد و در سال 1998 جناب فراست و پرکتر کتاب “اصول موج الیوت:کلید رفتار بازار” را به همگان معرفی کردند.

نکته کلیدی: در زمینه فلسفه الیوت و نگرش الیوت مفصلاً در بخش تخصصی خود توضیح داده شده است که می توانید در دوره های مربوط به این سبک مطالعه نمائید.

در 6 ژوئن 1878 شهر تگزاس پسری بدنیا آمد که دنیای معامله گری را متحول نمود و او شخصی نبود جز ویلیام دلبرت گن !

ایشان در طی زمان های معامله گری ، تکنیک های ویژه گوناگونی را برای مطالعه و بررسی نمودارهای قیمت طراحی کرد. گن بر اساس زوایای هندسی ، ستاره شناسی و ریاضیات به پیش بینی پرداخت و نظرات و روش های خود را در چند کتاب معرفی کرد.

در سال 1980 گن موفق به کشف یک استراتژی در بازار شد که دو حساب 150 و 200 دلاری به ترتیب طی یک و سه ماه به 12 هزار دلار و 25 هزار دلار رساند.

یکی از مهمترین کارهای گن را می توان به تکنیک های زوایای هندسی اشاره کرد که در سال 1935 این تکنیک با چاپ کتاب “اصول روش و پیش بینی های من” تقریباً برای بسیاری روشن شد.

نکته کلیدی: از نظر گن محاسبه زوایای معروف او به مانند پیدا کردن مشتق یک خط خاص است که در یک نمودار به ساده ترین شکل قابل ترسیم است ، هر زاویه به طور متناسب زمان و قیمت را تفکیک و توزیع می کند که مهمترین زاویه 45 درجه معروف است.

گن معتقد بود که زاویه 45 درجه نشانگر تغییر یک واحد قیمت به ازاء یک واحد تغییر در زمان است و به صورت ساده می گوید که اگر مربع کاملی رسم کنید و قطر آن را از یک گوشه به گوشه مربع وصل کنید ، خواهید دید که به آسانی مفهوم زاویه 45 درجه قابل درک است و از آن جهت شناسایی فرصت های خرید و فروش استفاده کرد.

در سال 1927 کتابی با نام “تونلی در میان هوا” نوشت که برخی معتقدند در آن حمله نیرو هوایی ژاپن در “پرل هاربر” پیشگویی شده است.

در مقاله ای با عنوان “عرضه و تقاضا” گن توانست خود را بین معامله گران وال استریت مطرح سازد به ویژه طی سال 1929 که سثق بازارهای سهام و کالا پیش بینی شده بود.

گن به دلیل پیش بینی های حرکت قیمت و استفاده از تکنیک های قدرتمند بی شک فردی هوشمند بوده است اما افراد نامی را می بینیم که عنوان می کنند تکنیک های او ناکارآمد است همانند جناب الکساندر الدر که در بخش نخست کتابش با نام “زندگی از راه داد و ستد” چنین گفته است که:

 من با پسر گن که تحلیل گر بانک بوستن است گفتگویی داشته ام ، او می گفت که پدر معروفش نمی توانست از راه معامله گری مخارج خانواده را تامین کند و زندگی اش به وسیله فروش درس ها و دوره های آموزشی می گذشته است.

گن در 14 ژوئن 1955 درگذشت و بر اساس مدارک موجود، ارثیه قابل توجهی از خود به جای نگذاشت با این وجود کتاب ها و تکنیک های گن نوآموزان و معامله گران بسیاری را به خود جذب می کند.

در دهه 1960 به ویژه اوایل دهه 70 به تدریج تحلیل تکنیکی جای خود را در میان معامبه گران باز کرد. در این زمان از یک سو نظریه داو به وسیله پیروان داو تکمیل شده و از سوی دیگر چهره های نظیر رابرت ادواردز ، جان مگی ، الیوت و گن توانسته بودند نگرش های جدید ، تکنیک های مخصوص را ارائه دهند که در مجموع بخش بزرگی از تحلیل تکنیکی سنتی و کلاسیک پدید آمد. پس از آن تاریخ تحلیل تکنیکی بیشتر به سوی ارائه ساخت روش های ایستا در معامله گری ، نماگرها و نوسانگرهای تکنیکی پیش رفت و می توان گفت تا حد زیادی مسیر داو به انحراف کشیده شد.

با تشکر – خلیل رحمانی