انواع دستورات در بازار تبادلات ارزی

در بازار تبادلات ارزی ما با نشخص نمودن چهار عدد به صورت دستوری قادر به انجام معامله هستیم:

  1. تعیین دارایی (جفت ارز)
  2. تعیین حجم معامله (لات سایز)
  3. نوع معامله (خرید یا فروش)
  4. تعیین قیمت ورود به معامله


معاملات در بازارهای مالی به دو شکل کلی انجام می پذیرد:

  1. مارکت اردر Market Order به صورت لحظه ای
  2. پندینگ اردر Pending Order به صورت سفارشی

مارکت اردر Market Ordersسفارشی است که یک شخص به صورت دستی بر اساس نرخ های ارائه شده لحظه حال ، وارد بازار می شود. سفارشاتی که برای کارگزاری ارسال میگردد و شامل  چهار شاخص بالا هست، دستورات لحظه ای ورود به بازار ( مارکت اردر ) تلقی می شود. در اصل این نوع سفارش توافق شخص معامله کننده با نرخ لحظه ای ارائه شده توسط کارگزار را برای ورود به معامله است.

پندینگ اردر Pending Orderدرخواستی است که بر اساس قیمت حال حاضر بازار تعیین نمی شود بلکه بر اساس تغییرات قیمت در آینده دستور ورود به یک دارایی که اینجا جفت ارز می باشد، تنظیم می گردد ، این نوع سفارشات را سفارشات معلق خطاب می کنند.. به طور مثال اگر نرخ برابری جفت ارز دلار آمریکا به یورو برابر 1.2000 در حال حاضر باشد، یک شخص می تواند با دستورات معلق ، یک سفارش به کارگزار ارسال کند که اگر قیمت به 1.2200 رسید، خرید یا فروشی برای وی انجام دهد.نکته این دستورات در این است که دارای یک پارامتر یعنی تعیین زمان می باشد.

دو نمونه از این دستورات را بررسی کنیم:

  • جی تی سی (Good till cancelled): سفارشاتی است که تا فرد تریدر آن را غیرفعال نکرده است در بازار باقی مانده و آماده فعال شدن می باشد. 
  • جی اف دی (Good for day):  سفارشی که برای یک روز کاری فعال می باشد و بعد از اتمام ایک روز به صورت خودکار غیرفعال می گردد. اتمام روز کاری و ساعت بسته شدن سرور برای یک روز کاری از سمت کارگزار مطابقاً اعلام می گردد و این از قبل مورد توافق قرار گرفته است. 

معمولاً کارگزاران ساعت 24 گرینویچ را پایان روز کاری خود قرار می دهند و این نوع سفارشات در صورت فعال نشدن در این ساعت لغو می گردند .


برخی دیگر از سفارشات معلق علاوه بر زمان به قیمت ورودی نیز وابسته هستند که از این دیدگاه ما چهار نوع مخلف دارا هستیم که عبارتند از: 

  • بای لیمیت Buy Limit: در این سفارش ، سفارش خرید در قیمت پایین تر از قیمت کنونی یک دارایی در بازار قرار داده می شود. این دستور موقعی به کار می رود که معامله گر آغاز روند صعودی را پایین تر از قیمت فعلی بازار تحلیل میکند و اصطلاحاً در قیمت بهتر و پایین تر یک دارایی را می خرد.
  • سل لیمیت Sell Limit: در این سفارش ، سفارش فروش در قیمت بالاتر از قیمت کنونی یک دارایی در بازار قرار داده می شود. این دستور موقعی به کار می رود که معامله گر آغاز روند نزولی را بالاتر از قیمت فعلی بازار تحلیل می کند و اصطلاحاً در قیمت بهتر و بالاتری یک دارایی را می فروشد.
  • بای استاپ Buy Stop: در این سفارش ، سفارش خرید را در قیمت بالاتر از قیمت کنونی یک دارایی در بازار قرار داده می شود. این دستور موقعی به کار می رود که معامله گر آغاز روند صعودی را بالاتر از قیمت فعلی بازار، تحلیل می کند و  اصطلاحاً اطمینانی کمتر داراست و عمل خرید را شرطی می کند که اگر فلان قیمت رد شد برای ما خرید انجام بگیرد و ما را سوار بر قیمت کند.
  • سل استاپ Sell Stop: در این سفارش ، سفارش فروش را در قیمت پایین تر از قیمت کنونی یک دارایی در بازار قرار داده می شود. این دستور موقعی به کار می رود که معامله گر آغاز روند نزولی را پایین تر از قیمت فعلی بازار، تحلیل می کند و اصطلاحاً به نزولی شدن قیمت اطمینان کمتری می دهد و عمل فروش را شرطی می سازد و ورود به بازار را منوط به رد شدن بازار از یک قیمت هست.

ما در دستورات بالا پارامترهای دیگری نیز میتوانیم به سفارشات خود بیافزایم که عبارت است از حد زیان(ضرر) Stop Loss، حد سود Take Profit و … که به صورت گذرا این را توضیح دهیم و درس را به پایان برسانیم:

استاپ لاس یا حد ضرر (Stop Loss یا Cut Loss): همانطور که از نامش پیداست جزئی از سفارشات استاپ می باشند. این سفارش برای زمانی است که معامله شما وارد ضرر شده و خلاف روند و جهتی که پیش بینی کرده اید اتفاق می افتد و فعال می گردد. دقت داشته باشید قوانین مربوط به حد ضرر در هر بروکر متفاوت می باشد و میبایست قبل از افتتاح حساب آن را مطالعه نمائید . برخی کارگزاران( بروکرها) این نوع سفارشات را گارانتی و تضمین نمی کنند یعنی با فرو رفتن در ضرر ممکن است در قیمتی پایین تر از قیمت تعیین شده در این پارامتر سفارش شما فعال شده و معامله شما را ببندد.

حد سود (Take Profit): این نوع سفارش از خانواده لیمیت ها محسوب می گردد. این سفارش زمانی فعال می گردد که معامله شما وارد سود شده است و می خواهید شناسایی سود کنید و از معامله خارج گردید. در این نوع سفارشات باز بستگی به کارگزار انتخابی شما داراست و می بایست از قبل شرایط را مطالعه نمائید.

سفارشات دیگری نیز بین کارگزاران وجود دارد که قابلیت های بیشتری را در اختیار افراد قرار می دهند که ما از گفتن آنها خودداری می کنیم و شما نیز هرجا با دستورات جدیدی برخورد کردید به راحتی قادر به کارگیری آن با توجه به شرایط مختلف در بازار نمائید و ما به دلیل عمومیت نداشتن فعلاً به موارد بالا که دارای اهمیت بالاتری است بسنده می کنیم.

با تشکر – خلیل رحمانی