رابطه شاخص کالاها با دلار آمریکا  ( CRB Vs USDollar )

یکی از مهمترین روابطی که بین بازار کالا و بازار ارز وجود دارد بین شاخص کالاهای اولیه و دلار آمریکا است.

این رابطه همانطور که در گذشته اشاره شد به شرایط ذاتی دلار به عنوان ارز پایه بین المللی ارتباط دارد که می توانید در دروس فاندامنتال خصوصیات ذاتی ارزها را مطالعه نمائید.

دوره های رونق اقتصادی و بهبود شرایط کسب و کار، تورم به دلیل سیاست های انبساطی ایجاد می شود از این رو ارزش دلار در ادامه سیاست های انبساطی کاسته می شود. کاسته شدن ارزش دلار و خارج شدن بازار پول از تعادل بدون شک موجب افزایش تورم و افزایش ارزش شاخص کالاها می شود. همچنین در دوره هایی که عدم تعادل در بازار کالا و خدمات وجود دارد ارزش دلار به دلیل تقاضای بالای آن برای هدف های احتیاطی و سوداگری افزایش پیدا می کند. در چنین دوره هایی شاخص کالاها به دلیل کاهش تقاضا در بازارهای ایالات متحده و جهانی با افت روبرو می شوند و در نتیجه ارزش دلار افزایش پیدا می کند. این اثر آنچنان شدید است که کاهش نرخ بهره نیز منجر به جلوگیری از رشد ارزش دلار نمی شود.

برای بررسی رابطه شاخص کالاها به دلار آمریکا معمولاً در مورد دلار به شاخص دلار ( USDIX ) و برای بازار کالا به شاخص CRB توجه می شود. هر دو این شاخص ها مبنای خوبی برای در نظر گرفتن رابطه آنها با شاخص روبرویشان هستند و اثر شدیدی بر یکدیگر می گذارند.

نکته کلیدی : با این حال رابطه بین شاخص دلار و شاخص قیمت کالاها همیشه با تقدم و تاخر از طرف یکی از این شاخص ها همراه نیست در دوره هایی شاخص دلار ابتدا شرایط تقویت و تضعیف را نشان می دهد و سپس پس از دلار نوبت به شاخص قیمت کالاها می رسد و در دوره هایی خاص دیگری این رابطه معکوس می شود و ابتدا شاخص قیمت کالاها جابجا می شود.

  • از دیگر نکات مهم دیگر در این رابطه بحث تحلیلی و معاملاتی این رابطه است. به دلیل اینکه امکان معامله بر روی شاخص دلار و شاخص قیمت کالاها به راحتی وجود ندارد برای استفاده از این رابطه معمولاً برای ارزش دلار به قیمت یورو به دلار اشاره می شود و از نرخ یورو به دلار به عنوان مبنایی که ارزش دلار رابطه معکوس با قیمت کالاها دارد بهره برده می شود که کاملاً در طول شرایط تاریخی این رابطه استوار و درست بوده است . این موضوع از این جهت نیز که نرخ برابری یورو به دلار بیشترین مقدار وزن جابجایی را در شاخص قیمت دلار به خود اختصاص می دهد نیز قابل توجیه است.
  • همچنین برای جایگزینی شاخص قیمت کالاها از قیمت نفت خام استفاده می شود. به طور کلی قیمت اغلام انرژی در بین کالاها از اهمیت ویژه ای برخوردار است این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که جابجایی یا استفاده از سایر کالاها بدون قید و شرط تحت تاثیر قیمت انرژی است در نتیجه با جابجایی قیمت محصولات انرژی قیمت سایر کالاها نیز جابجا می شود. به همین دلیل کالاهایی که در دسته بندی انرژی قرار دارند اثری مستقیم و مقدم نسبت به شاخص کالاها دارند و در بین محصولات دسته بندی انرژی نیز نفت خام از جایگاه ویژه ای به دلایل شرایط انتقال و کارایی آن برخوردار است. همچنین به طور تاریخی دیده شده است که قیمت نفت خام نسبت به سایر کالاها از حالت پیشرو و مقدم برخوردار است بدین معنا که اگر نگوییم نفت خام از شاخص قیمت کالاها دیرتر شروع به حرکت و جابجایی می کند می توان گفت مثال های بسیار نادر و اندکی وجود دارد که حرکت قیمت نفت را عقب تر از شاخص قیمت کالاها دیده باشیم.

به دلایل که در بالا گفته شد برای رابطه بین دلار و شاخص کالاها در بحث تکنیکی عموماً از نرخ برابری یورو به دلار و تغییرات قیمت نفت استفاده می شود.

  1. در هر دوره ای که قیمت نفت افزایش پیدا کند می توان انتظار داشت نرخ برابری یورو به دلار نیز صعودی باشد 
  2. در هر دوره ای که قیمت نفت کاهش پیدا کند نرخ برابری یورو به دلار نیز انتظار می رود که کاهشی باشد.

نکته کلیدی: دقت شود این رابطه برای دوره هایی برقرار است که شرایط تورمی باعث حرکت قیمت نفت یا نرخ برابری یورو به دلار شود. در نتیجه در دوره هایی که به عنوان مثال نرخ یورو به دلار تحت تاثیر شرایط بحران اقتصادی در اروپا یا شرایط جابجایی رشد اقتصادی در ایالات متحده و اروپا وجود دارد این رابطه دستخوش تغییر می شود و دیگر با قیمت نفت برقرار نیست. در آن سو برای قیمت نفت نیز در دوره هایی که عرضه آن به دنبال بحران های تولید یا تقاضای آن بر حسب شرایط فصلی، دستخوش تغییر می شود شرایطی بدون ارتباط با ارزش دلار محتمل است.

با این حال ارتباط بین نفت خام و نرخ برابری یورو به دلار ( EURUSD ) یکی از قوی ترین ارتباطات بین بازارهای مختلف است.

با تشکر – خلیل رحمانی