شناخت نظام های ارزی بین الملل از نخستین مرحله تشکیل تا مرحله نظام نوین لازم به نظر می رسد چرا که برای بررسی و تجزیه تحلیل اقتصاد می بایست با زیرساخت نظام ها آشنا بود که ما در اینجا به صورت خیلی ساده به این نظام ها می پردازیم.

 

نظام اقتصادی جهان

 

دوره نظام طلای خاص

  • نرخ ثابت ارز
  • رابطه مستقیم ارز با طلا

بر این اساس هر کشوری که دارای طلا بیشتری بود ارزش ارز آن کشور بالاتر بود و در نتیجه کالاهای آن کشور گرانتر و به دلیل همین امر قدرت خرید بازرگانان آن کشور در خارج از کشور بیشتر بود. این دوره تا پایان جنگ جهانی اول برقرار بود.

 

دوره نظام طلا- ارز

پس از جنگ جهانی اول مشکلاتی از جهت سرمایه برای کشور آلمان به وجود آمد بدین صورت که جریان سرمایه که قبل از جنگ بین الملل اول از آلمان به سمت خارج بود به دلیل نیاز داخلی دقیقاً معکوس شده و از خارج به داخل گردید چرا که دولت آلمان نیاز به بازسازی و همچنین پرداخت غرامت به کشورهای متضرر در جنگ داشت و این امر خود موجب افزایش شدید تورم گردید.

در این شرایط عده ای از اقتصاددانان پیشنهاد کردند که در آن علاوه بر طلا، ارزهای معتبر خارجی نیز می تواند به عنوان پشتوانه پولی مد نظر قرار گیرد که در این بین پوند انگلستان و دلار آمریکا به عنوان ارزهای معتبر جهانی مد نظر قرار گرفتند. این دوره تا پایان جنگ جهانی دوم برقرار بود.

 

دوره نظام ارزی برتون وودز Bretton woods

نمایندگان 44 کشور در تاریخ یک ژوئیه 1945 مذاکراتی انجام دادند که در آخر منجر به انعقاد موافقت نامه ای با نام برتون وودز شد. سیستم ارزی که در آن زمان مورد تایید هم قرار گرفت دارای سه اصل اساسی بود:

  1. نرخ ثابت ارز ولی انعطاف پذیر
  2. قابلیت تبدیل
  3. دلار به عنوان ارز قابل تبدیل و ذخیره

مورد اول ارزهای مختلف دارای دامنه نوسانی معادل 4% در برابر دلار باشند.

مورد دوم بانک مرکزی آمریکا توانایی و قابلیت تبدیل هر مقدار دلار را به طلا دارد در واقع نرخ یک دلار آمریکا در آن زمان معادل 888671 گرم طلا بود و همین امر باعث شد دلار در خاتمه جنگ قوی ترین ارز بین المللی شود چرا که کشورها مجبور بودند نرخ ارز خود را در مقابل دلار نهایتاً بیش از 1% تغییر ندهند و نبایست هیچ مشکلی برای نرخ تبدیل ارز برای آمریکا پیش آید.

 

دوره نظام ارزهای شناور

در تاریخ 8 ژانویه 1976 در کینگستون جامائیکا با توافق برخی از کشورها رابطه ارزهای معتبر با طلا قطع گردید و اصطلاحاً شناور شدند و من بعد نرخ ارز به مکانیسم عرضه و تقاضا واگذار شده در واقع مهمترین اثر فروپاشی نظام برتون وودز عدم جلوگیری از خروج ارز از کشورهاست که همگی کشورهای غربی عضو سازمان تجارت جهانی WTO و بانک جهانی ملزم به رعایت آن می باشند.

 

بازار تبادلات ارزی موسوم به Foreign Exchange  چرا دارای اهمیت می باشد؟

 

سیاست های بازرگانی بین الملل قسمتی از سیاست های اقتصادی یک کشور است که هدف آن تاثیرگذاری بر صادرات و واردات می باشد. در واقع سیاست های اقتصادی هر کشور دارای اهداف مشخصی چون رشد اقتصادی، از بین بردن بیکاری، کاهش نرخ تورم و بهبود تراز تجاری و امثال آنهاست.

اعمال هر نوع سیاست بازرگانی نیاز به ابزارهای خاص خود دارد و دولتها زمانی از آنها استفاده می نمایند که به دنبال کنترل چگونگی جریان تجارت خارجی خود باشند. در این بین دو عقیده اصلی و اساسی مد نظر بازار آزاد می باشد:

  1. اقتصاد و تجارت کاملاً آزاد
  2. اقتصاد و تجارت حمایتی آزاد

که هر یک دلایل خاص خود را دارند.

 

کشورهای صنعتی و پیشرفته در ظاهر دارای اقتصاد بازار آزاد بوده ولی همواره بنیادها و نهادهای مالی که گاهاً نیز مستقل از دولت مرکزی هستند با اجرای سیاستهای خاص اقدام به حمایت از برخی تولیدات و صنایع نوپا در جهت ایجاد درآمد بیشتر برای دولت مرکزی و اشتغال بیشتر و یا گام نهادن در جهت نیل به اهداف ملی و دفاعی و استراتژیکی می نمایند.

جهت شناخت بیش از پیش سیاست های اقتصادی این کشورها در ابتدا باید به ارتباط سیاست های فوق الذکر با ارز ملی هر کشور و اثر هر یک از سیاست های نام برده به صورت جهانی بر ارزهای مرجع پرداخت.

 

کلمات مرتبط: فارکس، بازار فارکس، تحلیل فارکس، فارکس تحلیل، تکنیکال فارکس، فارکس چیست، فارکس در ایران، فارکس حرفه ای، فارکس تایم، فارکس چیست+pdf، فارکسر، فارکس فکتوری، فارکس فکتوری فارسی،  فارکس ویکی پدیا، آموزش فارکس، فاندامنتال فارکس، نظام اقتصادی ایران، نظام اقتصادی، نظام اقتصادی اسلام، نظام اقتصادی اسلام Pdf، نظام اقتصادی سوسیالیستی، نظام اقتصادی ایران چیست؟، نظام اقتصادی اسلامی، نظام اقتصادی سرمایه داری، نظام اقتصادی افغانستان، نظام اقتصادی مختلط

5/5 - (3 امتیاز)
5/5 - (3 امتیاز)