سقوط بازارهای سهام

 

روز 2 اکتبر 2013 بود که بازارهای مالی سهام شرکت ها در ایران  تب و تاب صعود های خیره کننده را دنبال می کردند ، در این هنگام یک مقاله تحلیلی با عنوان ” سرمایه گذاری در کدام بازار؟!سهام ، ارز یا سکه؟ ” را در فروم تریدرها که دارای لقب مدیریت بنیادی را یدک می کشیدیم ، نشر داده و پس از طی دو ماه بازار سهام شروع به ریزش نمود و به مدت یک سال و اندی این نزول های ادامه دار اتفاق افتادند. 

 

در این جستار بد ندیدم پاره ای از نوشته های این مقاله را برای شما عزیزان بازگو نمائیم و نکات مفید را با یکدیگر مروری کرده باشیم و اینکه یادآور شویم در آن زمان که همه در تب و تاب تبلیغات بورسی  ها و خرید داشتند ما ب چه صورت عمل کردیم و شایان ذکر هست که این دست موارد در بازار زیاد می باشد  یک معامله گر همیشه بایست بر رفتار خود تسلط داشته باشد اعم از اینکه در سود قرار داشته باشد یا اینکه در ضرر می باشد.

مقاله را با این عنوان شروع کردیم

“هنگامی که به قله ای دست پیدا میکنید ، در آن هنگام دره ای عمیق در کنارتان پدیدار می شود ، پس همواره مراقب قله های طی شده باشید” 

این جمله در بازارهای که همواره در یک مدت زمان زیادی صعودی هستند می توان به کرات مشاهده کرد و به کار گرفته شود چرا که هر چه روندی غیر طبیعی شکل بگیرد بازار انرژی نزولی خودش را بیشتر به شکل پتانسیل در آورده و ضربه مهلک تری را وارد می نماید. حتی مصداق این جمله را نیز در زندگی روزانه خود می توانید جستجو نماید ، زمانی که شما در یک کار به اوج خود رسیده باشید و دارای اعتماد به نفس کامل و مطئمن بودید بدانید که در این زمان خطر و ریسک در کمین شما نشسته است تا طبیعت همه عناصر خود را برای زمین زدن شما به کار گیرد. پس هیچگاه به صعودی بودن یک روند دل خوش نکنید و بیش از حد به آن بهایی ندهید.

پول دارای ارزش زمانی است که مفهوم این جمله بیانگر آن است که بخش بزرگی از تصمیمات مالی و سرمایه گذاری ها تحت تاثیر بازارهای نرخ بهره ، داده های تورمی و بازده انتظاری قرار دارد.اگر بپذیریم که نگهداری پول به شکل نقد هزینه های مانند از دست دادن سود بانکی را در بردارد ، بنابراین نگهداری هر دارایی می تواند هزینه فرصتی را به همراه داشته باشد . در واقع سرمایه گذار حساب میکند که کدام وضعیت برای او بیشترین سود را می توانست ایجاد کند( سهام ، ارز ، طلا و غیره…)به زبان ساده تر ، اغلب سرمایه گذاران و معاملگران فکر میکنند که یک دارایی در چه قیمت و نرخ برای خرید مناسب هست و کمتر به زمان خرید یک دارایی توجه میکنند . این عامل معمولاً باعث میشود فرصت سرمایه گذاری در بازارهای دیگر را از دست بدهیم چرا که با خرید یک دارایی در زمان نامناسب ممکن است سرمایه ما را درگیر بازدهی منفی کند که این عامل باعث میشود که از نظر روانی و فکری و سرمایه ای ، نتوانیم از فرصت های موجود در بازارهای دیگر بهره مند شویم . پس تعدیل و توقف قیمت ها بر حسب زمان ، ارتباط معنا داری با نرخ های بهره ، تورم و انتظارات آینده دارد و باید مورد توجه قرار داد

جملاتی که می بایست آن را پرینت گرفت و در جلوی میز کار خود قرار داد چرا که ما با دانستن عنصر زمان ، تشخیص خواهیم داد که در هر دوره زمانی چه دارایی را مورد تقاضا و عرضه قرار داده و منتفع گردیم. دقت داشته باشید که در روزهای اخیر و تلاطم های بازار ارز و طلا ، دولت محترم درصدد اقدامات جدی هستند که این می تواند به بازار آرامشی نسبی ببخشند و اگر اصلاحات در سطح فرایند و عملکرد شکل بگیرد از جمله تخصیص یارانه و سوپسیت در سمت تقاضا نه عرضه و رهایی قیمت به شکلی که بازارهای سرمایه ارزشگذاری را انجام دهند باعث خواهد شد فشارهای تورمی نیز کاهش یابد و قیمت ها متعادل شده و فشاری بر سمت تقاضاکننده نخواهد بود.

هیچ گاه نمی توان حرکتی از بازار را به یک دو دلیل که ما میبینیم نسبت داد و بایست در این زمینه واقع بینانه نگاه کرد

ما علاوه بر عوامل داخلی نیز بایست عوامل بیرونی را مد نظر قرار داده و نحوه عملکرد دولت برای مقابله با مشکلات بلقوه پیش رو دنبال نمائیم تا اینکه بتوانیم بهترین سرمایه گذاری که حافظ ارزش سرمایه امان هست و نیز باعث ارتقای اقتصاد و مولد چرخه اقتصادی کشور  می شود را شناسایی نموده و به کار بگیریم و به شدت از احتکار سرمایه ها در دارایی های که باعث تنش و صدمه به بدنه کشور وارد میکند ، حذر کنیم.

در مقاله تحلیلی 2 اکتبر 2013 ما به بررسی بازدهی بازارهای مختلف پرداختیم و علل سقوط دیگر بازارها را به صورت مبسوط توضیحاتی ارائه نمودیم که در این قسمت گردش سرمایه از بازارهای همجوار به بازار سهام را علت اصلی صعود نامگذاری شد . حال اگر دولت محترم راهکارهای برای مقابله از اتفاقات ناگوار در آینده ارائه و اجرا نمایند می توان با سپردن سرمایه ها به بازارهای سرمایه  امیدوار بود که تنش ها و تلاطم ها در بازار ارز و طلا کاهش یابد و همچنین در شکوفایی اقتصاد گامی مهم برداشته ایم چرا که بازارهای سرمایه برای تامین وجوه از منابعی که دارای مازاد وجوه هستند ایجاد گردیده است و در نهایت باعث اقتصادی بورس محور خواهیم بود ( در پرانتز اکنون اقتصاد ما بانک محور هست ) که هم نرخ ها توسط عرضه و تقاضا متعادل می گردند و هم اینکه بنگاه ها به منابع لازم دسترسی پیدا میکنند و سود مستقیم را خود همین خانوارها که اعضای جامعه و بنگاه ها هستند خواهند برد.

با تشکر خلیل رحمانی

5/5 - (2 امتیاز)
5/5 - (2 امتیاز)